Prietenie? … la multe cuvinte le-am transformat sensul, am folosit pana la epuizare si de multe ori am secatuit sensul cuvantului … oferite acolo unde nu-si au rostul devin cuvinte fara sens…
Dar sa incepem cu o poveste 🙂 (vorba lui Stefan ), ma amuza teribil cand incepe asa, deci sa incepem cu o poveste 🙂 … La inceputurile mele in ale Columbofiliei îl sacaiam pe Stefan cu o gramada de intrebari. Pentru neinitiati ca sa reusesti cat de cat in Columbofilie, ai nevoie de porumbei de calitate, care sa stie si sa poata veni de la distantele pe care ti le-ai propus, mai ai nevoie de cateva reguli de baza care sa le respecti cu sfintenie despre alimentatie, tratamente sisteme de antrenament, pregatirea porumbeilor pentru concurs etc. si foarte multa munca, dar astazi mi-am propus sa nu va “plictisesc” vorbind despre porumbei.

Intrebarea mea de atunci oarecum banala “Si cum iti dai seama ca un porumbel este bun?” si continuand, “cu o pregatire asemanatoare, din familii de porumbei cu caracteristici asemanatoare, te-ai putea insela oricand!?”, raspunsul lui a fost destul de simplu 🙂 “Adrian cand vei avea un porumbel destul de bun nu trebuie sa-l cauti tu, nu e nevoie de asta, iti va bate el in geam, tu continua sa muncesti, in rest porumbeii iti vor arata care sunt buni sau rai!”.

Cred ca la Prieteni e la fel, nu îi poti construi, unii oamnei te plac de la prima fraza, altii te resping de la primul cuvant, e vorba de toleranta, de bun simt si de rabdare, cu unii oameni poti avea o rabdare infinita, cu alti oameni iti pierzi rabdare din primele secunde, cu unii oameni rezonezi cu altii iti trebuie o eternitate sa te faci inteles…Exemplele pot continua si nu e valabil doar in Prietenie. Si piatra de temelie e bunul simt, un om pe care nu il vei putea respecta cu siguranta nu iti va ramane Prieten si nu pentru ca nu vrei tu sau el, asa e lumea asta cladita.

O Prietenie adevarata nu are inceput si sfarsit, pentru ca nu ai nevoie sa faci eforturi sa mentii ceva care te defineste, probabil iti vei aduce aminte o “data” cand a inceput, dar dupa ti se pare ca a trecut o eternitate.Nu ai nevoie sa fii la fel, e vorba de respect si de rabdare, pentru ca stii sigur ca un Prieten nu te “ataca”, doar isi spune punctul de vedere, care poate sa coincida cu al tau sau sa aduca o noua forma a ceea ce gandesti tu sau el, pentru ca iti vei da seama in timp ca o Prietenie adevata curge de la sine si orice lucru care vrei sa-l mentii si necesita efort la un moment dat te va epuiza.

Timpul nu “omoara” relatii, oamenii le distrug sau isi dau seama ca nu mai au ce cauta in conjunctura aia, o Prietenie adevarata nu se destrama din jocuri de orgolii pentru ca cei implicati au maturitatea sa opreasca parti din dialog pentru atunci cand au capacitatea sa-l discute clar si calm. Pentru ca nu te gandesti mereu merita sau nu merita? Pentru ca o Prietenie nu se masoara in cat castig sau cat castiga? Ca te poti insela oricand!? DA! dar “Banuiala e singurul adevar”, oamenii care iti sunt destinati sa-ti stea alaturi vor sta fara eforturi!

Orice discutie oricat de banala intre Prieteni poate fi continuata dupa ani si ani ca si cum ai fi discutat “ieri”, tine de importanta pe care o aloci, dupa cum si reversul atunci cand devii “strain” pentru o parte din oameni asa vei ramane oricate eforturi ai incerca sa faci! Un lucru e cert! Pe subiectele care va “leaga” nu vor exista neintelegeri, se completeaza! Doi oameni care nu au nici un punct comun slabe sanse sa devina Prieteni, poti fi amabili dar doar atat 🙂 sau nici macar 🙂 .

Sa astepti ca cineva sa se schimbe, sa devina altceva decat îl defineste e pierdere de vreme, oamenii se pot schimba si in bine si in rau, dar depinde de motivatia care o au, dar atunci cand doar incerci sa demonstrezi ceva vei avea un timp delimitat, oboseala intervine oricand si uneori fara motiv!

De ce dureaza o Prietenie? Pentru ca nu trebuie sa te impui! Pentru ca orice lucru impus fara un argument solid in spate, cel putin din punctul meu de vedere mi se pare o mare prostie! Asa ca pentru unii oameni nu ti se pare pierdere de timp sa oferi detalii suplimentare si argumente solide ca ceea ce spui are si o baza solida in spate, iar pentru ceilalti… hmmm… pe unii îi sacaie si un simplu “Buna ziua”.

Multe cuvinte si-au pierdut sensul … paradoxal in secolul vitezei cu atatea instrumente de comunicare, comunicam din ce in ce mai greu… O simpla fraza… “Sa ai o zi frumoasa …” se poate transforma in orice 🙂 …

Asa ca vei sti cand ai un Prieten …nu trebuie sa-l cauti! El va fi cu tine, mai ales cand iti va fi greu, in rest povesti si cuvinte frumoase spuse la gura sobei, la bine toti ne sunt Prieteni 🙂

Viata e simpla, noi o complicam, cautam sa ne exprimam in cuvinte pompoase si unele lucruri cu adevarat esentiale le tratam cu superficialitate!

“O zi frumoasa” e echivalent cu “o zi minunata” sau “o zi cum ti-o doresti tu…”, nu oricine poate face un compliment cum de altfel nu oricine il poate primi, desi e gratuit nu oricine poate! Noi fugim dupa lucruri scumpe! Prietenia e un lucru foarte scump, dar din pacate(pentru unii) nu poate fi cumparata cu bani! De asta sunt si extrem de rare “Prieteniile” adevarate, pentru ca orice lucru solid se face in timp si cu migala!

 

 

 

 

Categories: Doar Eu

Adrian

M-am nascut intr-un orasel mic de provincie, e locul unde am descoperit dragostea fata de natura, fata de porumbei, fata de oameni, e locul care m-a fascinat si locul care mi-a daruit cele mai multe bucurii. Cand uit ca sunt mai bine de 20 si ceva de ani de cand lucrez in IT, ascult jazz, sau Blues-rock ... Impartasesc toate aceste bucurii cu cativa Prieteni, nu foarte multi, pentru ca nu sunt atat de darnic, dar nici foarte zgarcit. Obișnuit să privesc doar in alb si negru, nu cred ca deosebesc prea bine nuantele de gri...si cred ... nici nu ma definesc. Cand mai ramane ceva timp, cred eu ca-mi place sa rasfoiesc cate o carte, as prefera istorice...dar nu e musai si nici nu fac o regula din asta. Cand am ceva de spus despre Columbofilie scriu pe www.aspigeons.ro. In rest imi ocup timpul printre servere si script-uri.

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *