Deci am stabilit primele trei elemente care ne ajuta sa ne atingem scopul, impartit pe obiective.
Luam Caietul si plecam de la primul element Crescatoria, incepem sa facem evaluari si vedem unde ne situam, vedem daca obiectivele noastre pe termen scurt sunt atinse, orice obiectiv trebuie impartit pe termen scurt, mediu si lung. În tot acest timp facem evaluari, un lucru esential si nu doar in Columbofilie e evaluarea corecta, asta ne poate arata doar Caietul si doar daca am notat tot in el. Fara sa vrem devenim subiectivi, mai ales atunci cand lucrurile nu decurg tocmai bine sau in favoarea noastra, creierul estompeaza acele amintiri care nu ne plac sau nu ne fac bine, de asta e bun sa avem termeni de referinta.
Nu are nimeni timp sa ne arate unde gresim, de asemenea nu gasim chiar totul in carti sau in experientele altora, pentru asta trebuie sa ne facem timp pentru a nota tot, zi de zi, timpul e foarte limitat si daca nu faci un exercitiu din asta, mai tarziu iti va parea rau.

Deci avem o Crescatorie perfect functionala(nu am folosit cuvantul frumoasa, moderna sau orice alt termen futurist), compusa din minim doua compartimente, despartite printr-un perete “plin”! De ce nu plasa? Pentru ca vom avea nevoie sa deratizam periodic si putem altfel gestiona porumbeii cand avem spatiu, fara a le produce stres si e doar unul din exemple. Perfect functionala? În primul rand cu o ventilatie controlata, cand putem gestiona noi debitul de aer! Vom vedea daca e un obiectiv atins, vom vedea daca lucreaza in favoarea noastra. Vom vedea daca putem asigura un minim de sanatate cu o alimentatie corespunzatoare si un minim de tratamente. Porumbeii sunt elementul principal, dar pana acolo mai sunt si alte elemente de care trebuie sa tinem cont!

Supraevaloarea e periculoasa, la fel si subevaluarea, cu cat ai mai multe raspunsuri cu atat e mai bine pentru tine, stiu ai sa-mi spui ca “mereu o luam de la capat”, da eu am afirmat asta si sunt lectii invatate in timp. Dar altfel pornesti la drum cu un bagaj de cunostinte si altfel gestionezi situatii cand nu stii nimic, de fapt nu ai sa gestionezi nimic, în situatiile de criza daca nu ai raspunsuri rapide poti face cele mai mari greseli. Da sa nu-ti fie frica sa gresesti, dar fereste-te sa repeti aceleasi greseli de prea multe ori!

Rezultatele!? sunt un raspuns la ceea ce faci zilnic, pot veni mai devreme sau mai tarziu, toate au un timp al lor, e o vorba “Cand vei fi multumit cu tine, D-zeu iti ofera si ce iti lipseste!”, dar astazi nu vorbim de Credinta, vorbim de exercitiu, precum un pianist, repetam aceiasi formula pana ne iese perfect. Nu cred in lucruri perfecte din prima, in schimb cred cu tarie in lucruri duse la perfectiune!

Nu cauta raspunsuri in alta parte ca nu le vei gasi, sau vei gasi dar dupa un efort considerabil, incearca cand te gandesti la un obiectiv sa îi dai si alternative, sa nu fii limitat, sa poti gestiona mereu situatii, daca crezi in ceva cu tarie nu exista nu pot, poti gasi o gramada de formule sa intorci totul in favoarea ta.

O supraevaluare poate fi atunci cand consideri ca porumbeii tai sunt cei mai buni pe o anumita categorie de distanta fara sa tii cont de toate punctele esentiale, norocul e o variabila nu o constanta!

De asemeni si subevaluarea e dezastroasa si una din cea mai mare greseala este sa nu crezi in porumbeii tai, sa cauti mereu sa schimbi sau sa imbunatatesti inainte sa stii raspunsurile, cand vei epuiza toate variantele atunci poti fi sigur ca merita schimbat! De asta nu am vorbit de calitatea porumbeilor si indicat la inceput sa-ti “faci mana” nu pe porumbei scumpi, vei invata mult mai multe!

Timpul!? evalueaza tot inainte sa ajungi in pragul sa spui “nu am avut timp!”, sau “nu mi-a permis timpul!”, ofera timp necesar si celor din preajma ta, celor apropiati, o variabila importanta e corectitudinea si punctualitatea, chiar daca nu esti ordonat la inceput, prin exercitiu vei invata ce e rabdarea, ce e punctualitatea, pe termen lung poti construi ceva durabil, hai sa facem un exercitiu, impui un sistem incepand de pui si il mentii pe toata durata, generatie de generatie, un sistem bine gandit care sa nu te afecteze nici pe tine, nici familia si în primul rand sa oferi un sistem de referinta. Porumbeii aia genetic dupa cateva generatii vor fi altceva! Caracterele puternice se obtin greu, dar si cand le ai sunt mina de aur!

Deci tine cont de : Evaluare, Supraevaluare, Subevaluare, Punctualitate, Exercitiu, toate astea le gasesti in Caietul tau, pentru ca ai notat totul! Daca nu iti faci timp sa notezi? Probabil te vei uita in fotografiile altora dupa cupe, asta daca iti doresti cu atata ardoare doar rezultate!

Columbofilia nu e despre cate cupe a castigat vecinul, e despre cat de mult cred eu in pasiunea asta, cat de multe fac zilnic sa ma autodepasesc, e despre ce fac diferit fata de ceilalti si ma indrept in directia buna! Pentru ca am capacitatea sa invat din greselile mele si am avut rabdare sa ascult si pe altii atunci cand au gresit si nu am luat raspunsurile lor ca pe o certitudine, le-am studiat si am gasit o logica cum as putea preveni si eu!  Ca un pianist exersez zi de zi, sa-mi vad sudoarea cum se schimba în lacrimi de bucurie! Pentru ca Eu cred in alta abordare!

 


Adrian

M-am nascut intr-un orasel mic de provincie, e locul unde am descoperit dragostea fata de natura, fata de porumbei, fata de oameni, e locul care m-a fascinat si locul care mi-a daruit cele mai multe bucurii. Cand uit ca sunt mai bine de 20 si ceva de ani de cand lucrez in IT, ascult jazz, sau Blues-rock ... Impartasesc toate aceste bucurii cu cativa Prieteni, nu foarte multi, pentru ca nu sunt atat de darnic, dar nici foarte zgarcit. Obișnuit să privesc doar in alb si negru, nu cred ca deosebesc prea bine nuantele de gri...si cred ... nici nu ma definesc. Cand mai ramane ceva timp, cred eu ca-mi place sa rasfoiesc cate o carte, as prefera istorice...dar nu e musai si nici nu fac o regula din asta. Cand am ceva de spus despre Columbofilie scriu pe www.aspigeons.ro. In rest imi ocup timpul printre servere si script-uri.

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *