Vorba lui Stefan…sa incepem cu o poveste :)…au fost vremuri cand si noi stateam bine la fondul genetic, chiar cei din afara tarii vroiau sa cumpere de la noi, am avut cativa pioneri care au lasat cateva pagini de istorie…acum suntem campioni la cumparat :)…ce vreau sa zic…e ca la concursurile serioase, viteza medie a ramas constanta.  Asteptam cu “limba scoasa” un pui de la cei care au porumbei de mai bine de 30-40 de ani dar ne batem cu pumnul in piept ca nu mai tinem porumbeii aia “vechi” care erau si prea lenti si nici nu veneau stralucit :). In schimb cautam vantul din “spate” poate poate achizitiile astea noi ne arunca in fata :).

E un articol care zic eu ca e de referinta pentru orice Columbofil Hibridizare? Consangvinizare? Amandoua? explica toata teoria lui Anker in cuvinte simple, o alta lectura de referinta e “Drumul spre succes” al lui Steven van Breemen, care la fel face o sinteza la tot ce scrie Anker. De ce Anker? pentru ca avea puncte comune cu Bricoux, cei drept Anker explica intr-o maniera mai stiintifica si ai nevoie de anumite cunostiinte sa intelegi scrierile lui. Bricoux dupa atatia ani 🙂 buna gluma….da aveti dreptate…dar Barcelona a fost castigata de doua ori doar cu un singur porumbel si ala era porumbel Bricoux, nimeni altcineva nu a mai reusit performanta asta, doi ani consecutiv locul 1 Barcelona!

Deci aclimatizare, ar fi primul lucru de care sa tinem cont, pentru asta ai nevoie de continuitate, sa ai rabdare sa scoti ce e mai bun din propriii porumbei…sa introduci an de an alte pasari in crescatorie e o mare greseala… Deci revenind la Geoff & Catherine Cooper (v-am lasat un link mai sus spre articol) spune ceva de genul “Lucrandu-i cu porumbeii mei ei puii vor iesi ca porumbeii mei 9 din 10 si apoi imperechindu-i pe cei buni din nou cu ai mei vor iesi 10 din 10 ca ai mei. “, dar ca sa reusesti lucrul asta trebuie sa ai baza! Si ca sa ai baza trebuie sa acorzi timp si studiu…

Parinti si doici – un alt aspect super important, incepe sezonul sportiv uneori ne axam toate eforturile doar in directia asta. Daca ne folosim de doici, ar trebui sa fi trecut printr-un program de tratamente odata cu ceilalti porumbei din crescatorie, multi nu dau atentie la acest aspect si au de pierdut in timp. Daca preferi doici te va ajuta, dar depinde de locul disponibil din crescatorie. Totul depinde de ce vrei sa faci…si vorba lui Stefan, un porumbel care vrei sa-l pastrezi il bagi la matca, daca nu ofera-i loc la lotul de zbor.

Nu exagera in tratamente dar fa-le strictul necesar, nu amesteca puii cu porumbei din lotul de zbor, retine ca un porumbel pana se maturizeaza trebuie sa treaca prin anumite etape. Minerale vitamine, tratamente regulate si mult aer.

In ce priveste porumbeii de matca as structura cel putin in doua “familii”, as urmari stabilitate, rezistenta si constanta in viteza medie. Si depinde mult si zona si sistemul de joc de care apartin, acolo unde se joaca cu vantul din spate uita de porumbei stabili lenti… Asta se intampla adesea cand aduci porumbei din zone cu un alt sistem de joc si diferente majore in grade de dificultate, traseu zone, relief. Dar nu uita porumbeii constanti poate nu prind podiumul dar cu siguranta vor ajunge acasa indiferent de dificultatea concursurilor. Au simtit asta pe pielea lor cei care au un infuzat mult sange “iute” si au schimbat rute 🙂 .

In rest ce sa zic vei invata in timp sa compensezi, sa tii cont de structura, aripa, corp si ca sa ajungi la imperecheri libere ca si Carteus…mai intai trebuie sa faci ce zice Geoff & Catherine Cooper, doar atunci lucrurile devin foarte simple.

Incearca sa urmaresti cuplurile care iti dau pui simetrici la rezultate…chiar daca nu “bat in fata”… porumbeii constanti sunt rari si nu se nasc intamplator…posibil varfuri sporadice da din hibridari si mai departe ce faci? 🙂 … de asta inca mai importam, nu a vut nimeni rabdarea sa creeze nuclee. Traditia noastra ori la bal ori la spital 🙂 … Suntem campioni la cumparat, dar e o alta discutie! Da hibridarea e buna, dar daca vrei sa faci toata viata asta, cumpara-ti o plianta si pentru carduri!

Mi-a atras atentia o abordare inedita acum cativa ani…nu pentru ca era unica, cine a pus-o in practica era destul de tanar, patru cupluri de porumbei reproducatori cei drept din familii valoroase cu rezultate deosebite. Deci patru cupluri de reproducatori in toamna a schimbat cuplurile si a mai scos patru cupluri, deci din opt cupluri in doi ani a avut rezultate deosebite in doua crescatorii diferite in zone diferite, in timp a folosit aceiasi schema si pentru columbodroame, deja se vedea puterea lui de Columbicultor 🙂 . Avea mana sa joci si fond si maraton dupa aceleasi reguli…sa te duci si pe columbodroame? Deja e prea mult nu? 🙂 Dar noi vorbim despre zone in loc sa vorbim despre porumbei 🙂 . Apropo dupa revolutie ce a-ti facut in afara de zone? 🙂

Genetica e frumoasa dar depinde cum o pui in practica si pe ce exemplare o pui in practica! Pedigreele? Da orice lucru trebuie notat!

Spor la pui si sa ai un sezon reusit!

 

 


Adrian

M-am nascut intr-un orasel mic de provincie, e locul unde am descoperit dragostea fata de natura, fata de porumbei, fata de oameni, e locul care m-a fascinat si locul care mi-a daruit cele mai multe bucurii. Cand uit ca sunt mai bine de 20 si ceva de ani de cand lucrez in IT, ascult jazz, sau Blues-rock ... Impartasesc toate aceste bucurii cu cativa Prieteni, nu foarte multi, pentru ca nu sunt atat de darnic, dar nici foarte zgarcit. Obișnuit să privesc doar in alb si negru, nu cred ca deosebesc prea bine nuantele de gri...si cred ... nici nu ma definesc. Cand mai ramane ceva timp, cred eu ca-mi place sa rasfoiesc cate o carte, as prefera istorice...dar nu e musai si nici nu fac o regula din asta. Cand am ceva de spus despre Columbofilie scriu pe www.aspigeons.ro. In rest imi ocup timpul printre servere si script-uri.

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *