Pentru unii un anotimp frumos, pentru altii frig si fara chef de a intra in Crescatorie, aveti timp sa schimbati multe, sezonul competional incepe in toamna nu in primavara. Zezonul competional incepe odata cu separarea porumbeilor pe sexe. Perioada asta toamna-iarna sunt anotimpuri dificile cu schimbari repetate de temperatura, umiditate crescuta, o perioada numai buna de tras invataminte, de invatat lectii, perioada cea mai propice de a invata lucruri si nu la altii in Crescatorie, la tine in “ograda” se invata lectiile, daca nu ma crezi, asteapta timpul sa te ia pe nepregatite 🙂 .

Nu sta cu punga de pastile in crescatorie ca nu asta e solutia. E perioada tratamentelor culminand cu vaccinul de Paramixoviroza. Pentru a avea reusita, trebuie sa faceti tratamentele ca la carte dupa specificatii, cand ajungeti la vaccinul de Paramixo sa aveti toate tratamentele la zi, daca organismul nu e sanatos, faceti vaccinul de pomana, bani si timp cheltuiti in zadar si mai rau faceti, in loc sa aduceti imunitate o distrugeti. Deci viermi intestinali si paraziti externi, tricomonoza, salmoneloza si microplasmoza, boli respiratorii, aveti grija si de ornitoza, paramixoviroza si difterovariola. Aveti grija de vitaminizarea dintre tratamente si la fel pauza dintre tratamente! Facute pe repede inainte nu faci decat sa-ti faci rau si tie, pentru ca se rasfrange si in buzunar si in timpul tau si porumbeilor. Nu iti spun ce tratamente sa faci ai grija doar ca tratamentul de Paramixoviroza sa fie facut si cu rapel, de asemeni ai grija daca e un vaccin de 6 luni sa acopere perioada competionala. Nu reinventa roata, mergi pe tratamente sigure testate de altii, tu nu ai timp de pierdut, uita de medicamente miraculoase, asta se gaseste doar in mintea unora si in buzunarele samsarilor!

Deci sa recapitulam: Avem un lot de porumbei tineri antrenati minim 200-300 de km, intr-o crescatorie functionala, notam tot ce ne poate ajuta pe viitor, am separat porumbeii pe sexe si ne pregatim pentru tratamente.

Bun! trebuie avut grija la sanatate, fiecare modificare de temperatura poate aduce probleme, trebuie sa avem grija la hrana si orice schimbare trebuie facuta treptat, trebuie notat orice porumbel care nu-si mentine starea de sanatate, mirosul poate fi de ajutor si orice schimbare ne poate da semne cum sa actionam. Incercati sa nu introduceti nimic strain in crescatorie, inca nu e timpul pentru asa ceva. Notati starea de sanatate, hrana folosita, sistemul de vitaminizare folosit, incercati sa oferiti o hrana constanta si fara schimbari majore.

In primul rand nu te lacomi sa aduci alti porumbei, in al doilea rand ai rabdare cu ce ai, bucuria atrage bucurie, doar in momentul cand te bucuri de ce ai vei atrage si lucruri bune. SI ca sa te bucuri de ce ai trebuie sa cunosti fiecare amanunt, stare de sanatate, cum reactioneaza porumbeii in diverse situatii cum isi mentin starea de sanatate, conditiile optime in care trebuie sa arate crescatoria pe timp de iarna, hrana folosita, tratamente folosite, modul cum reactioneaza la umiditate ridicata. Iti dau cateva exemple sunt sigur ca timpul iti va arata ce sa notezi, pentru ca toate se platesc aici pe pamant 🙂 mai devreme sau mai tarziu vei plati “tribut” pentru toate greselile tale. Si cu siguranta vor fi cele mai importante lectii pentru tine!

Eu nu mi-am propus sa te invat nimic, de aceea pune mana si noteaza tot, ai grija ce tratamente faci, stai departe de oamenii rai intentionati care iti critica porumbeii, ai rabdare cu tine si cu porumbeii tai, fa totul ca la carte! Care carte? Aia pe care trebuie sa o scrii tu si ai primele pagini in insemnarile tale! Cum ca la carte? Iti dau un exemplu pe un prospect de medicament scrie pe ce perioada se administreaza… Daca ai unul, doi porumbei cu probleme? Izoleaza, daca ai cu tot lotul? Atunci e de la tine! Ce sa notezi? Starea gainatului, starea vremii, periodic…adica zilnic, daca nu ai timp iti faci, daca chiar nu ai timp? E un sport care necesita timp! Lasa-te daca nu ai nici timp si nici chef!

Nu uita! Tu esti Bucurie si atragi Bucurie, atragi lucruri bune daca te gandesti la lucruri bune, daca ai mintea linistita si tu esti linistit si multumit cu tine si porumbeii tai! Daca tu nu iubesti ceea ce ai, esti pe un drum gresit, daca esti nemultumit, prima problema esti tu, porumbeii tai sunt oglinda ta, vor fi si ei cum esti si tu! Spor si sa-mi scrii ce ai notat, poate mai invat si eu cate ceva de la tine! Asa ar fi frumos sa impartasim si la altii!

 


Adrian

M-am nascut intr-un orasel mic de provincie, e locul unde am descoperit dragostea fata de natura, fata de porumbei, fata de oameni, e locul care m-a fascinat si locul care mi-a daruit cele mai multe bucurii. Cand uit ca sunt mai bine de 20 si ceva de ani de cand lucrez in IT, ascult jazz, sau Blues-rock ... Impartasesc toate aceste bucurii cu cativa Prieteni, nu foarte multi, pentru ca nu sunt atat de darnic, dar nici foarte zgarcit. Obișnuit să privesc doar in alb si negru, nu cred ca deosebesc prea bine nuantele de gri...si cred ... nici nu ma definesc. Cand mai ramane ceva timp, cred eu ca-mi place sa rasfoiesc cate o carte, as prefera istorice...dar nu e musai si nici nu fac o regula din asta. Cand am ceva de spus despre Columbofilie scriu pe www.aspigeons.ro. In rest imi ocup timpul printre servere si script-uri.

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *