Bun avem Crescatoria deci ne-am decis ce vrem sa facem!
Haideti sa definim putin lucrurile vorbim despre porumbei care pot participa la concursuri pe distante lungi. Deci peste 700 km aerian!
Doi nu v-am promis un manual despre cresterea porumbeilor, v-am propus o alta abordare! In alta ordine de idei nu ma m-ai intrebati de costuri! Nu ma pricep la bani!
Daca tot vorbim despre o alta abordare sa explicam putin primul articol, cu siguranta va ajuta si dupa ce îl parcurgeti pe acesta. Sunt cativa termeni acolo pentru care am putea scrie o poveste despre fiecare!
Cere, crede si primeste, haideti sa ne indepartam putin de subiect … Am vazut cateva reactii de la primul articol, cusca/cotet/cusca cainelui/cutie de banane – da cu siguranta nu v-ar conveni sa vina cineva in vizita la dvs. si dupa ce va viziteaza casa sa va spuna că arată ca un cotet!
Daca dvs. nu Credeti în pasiunea dvs. nimeni nu va crede în locul tau si scriu pentru cei ce rezoneaza cu mine si cred în mine, orice pasiune se naste în inima ta si acolo e locul cel mai curat pe care îl ai, nu amesteca termenii si Credinta! Aveti grija ce transmiteti Universului, pentru ca asta vă va returna, daca transmiteti temeri, vorbe urate, ganduri de nerealizare de asta vei avea parte! Daca nu crezi în ceea ce spun si crezi ca bat campii te rog sa te scutesti de efortul de a pierde timpul aici!

Să vorbim despre costuri! Orice lucru costa, daca fumezi te costa, daca servesti alcool te costa, daca esti bolnav te costa, daca nu ai grija de sanatatea ta te va costa, deci orice te costa si retine orice hobby te va costa putin mai mult pentru ca vei face totul sa duci la perfectiune!
Orice costa! Timpul costa, prostia costa, lucrurile negandite costa, daca te afli pe un drum gresit costa, daca nu stii de ce te apuci de un lucru te va costa si timpul tau si al altora si banii tai. Nu orice lucru gratuit este si cel mai ieftin! Si nu orice lucru scump este si cel mai bun!
Deci daca vei gandi urat despre pasiunea ta si te vei întreba mereu cat ma costa sa ma simt bine? Esti pe un drum gresit mai ai foarte multe lucruri de rezolvat din urma si un început îl gasesti in articolele mele vechi!

Bun avem Crescatoria, de unde achizitionam porumbei? De la Crescatori Campioni? Cu tot respectul e cea mai gresita abordare! Crescatorii de valoare au problemele lor, calculele lor, nu au timp de tine crede-ma! Chiar daca si-ar dori un Crescator sa fie bun cu toata lumea nu are timp nici teoretic nici practic!
În primul rand toti porumbeii tineri care îi considera el buni, îi va pastra pentru el, în al doilea rand are prieteni/amici, parteneriate, vei avea sanse destul de mici sa te alegi cu porumbei buni de acolo si chiar daca ai reusi, te va costa o avere! Crescatorii constanti de la tine din zona te vor ajuta mult mai mult!

Aici nu scriu pentru cei care îsi permit totul si chiar daca îsi permit totul, Columbofilia nu este despre cati bani ai în portofel. e despre cat de deschis esti la minte si poti face lucrurile diferit fata de multi! Nu percepe gresit mesajul meu, nu încerca sa reinventezi roata ca nu vei reusi!
O alta varianta ar fi sa achizitionezi pui de la un Crescator constant, dar retine nu te lacomi nu amesteca porumbei în timpul sezonului de la mai multi Crescatori, pentru ca vei invita boala la tine in Crescatorie!

O alta metoda si cred ca e una destul de buna daca nu cea mai buna din toate trei, sa cumperi porumbei ieftini si sa-i tii ca doici, ai grija sa fie sanatosi si sa hraneasca bine si la început de sezon în primavara cumperi oua sau faci rost de oua de la alti Crescatori. Majoritatea arunca ouale porumbeilor din lotul de zbor!
Deci aveti mare grija de la cine achizitionati! Crescatorii care nu joaca pe mize prea puternice si o fac din pasiune si au si rezultate constante sunt o mina de aur! Nu încercati sa luati porumbei din zone diferite si mai rau distante diferite fata de ce v-ati propus, site-le frumos colorate va ofera multe fotografii si marketingul este despre “cat rahat pot sa ofer altora!” cu siguranta nu este vorba despre “hai sa ofer cel mai bun lucru altora!”.

Bun sa presupunem ca avem un lot de 50-60 de pui sau si mai mult dupa caz, sau mai putini daca nu aveti spatiu. Alimentatia, aveti grija sa nu faceti schimbari radicale, oferiti acelasi raport si pe cat posibil aceeasi hana, nu bombardati ficatul si evitati mazarea la limita ratiei!

Tratamente – tricomonoza, coccidioza, (as baga aici si un tratament de adeno-coli, daca va permite timpul)paramixoviroza, dupa vaccinul de paramixo* faceti rapel, aveti grija dupa vaccinul de paramixoviroza numai puteti face tratament minim o luna cu antibiotic, deci aveti grija la adeno-coli si salmoneloza, dar o Crescatorie uscata, ventilata si perfect luminata va scapa si de ornitoza si de boli respiratorii. Vitaminizare dupa tratament si inainte ca organismul sa poata lupta! Iod aveti grija sa le dati constant! Nu va fac o lista cu ce boli trebuie sa tratati ca pe un exemplu ce va expun eu, important e sa tratati de paramixoviroza si ca sa faceti asta porumbeii trebuie sa fie sanatosi!

Evitati sa aduceti porumbei straini, faceti asta daca aveti compartimente separate!
Usturoi, otet de mere, iod, vitaminizare,tratamente preventive, mancare de calitate(curata nu neaparat la sac), curatenie în Crescatorie periodic, asta e tot ce aveti de facut pana sa începeti antrenamentele!

Antrenamentele, aveti grija ca porumbelul sa nu fie “crud”, cu tratamente la timp, nu va grabiti sa-i vedeti cat de mult zboara, dimineata si seara se antreneaza si porumbeii maturi, veti avea ocazia sa ramaneti fara porumbei, la ora pranzului soarele e prea “tare” si e o perioada perfecta, obisnuiti porumbeii sa zboare la program de mici, nu lasati de “capul lor”, nu e indicat în perioada concursurilor sa dati drumul la tineri “afara”, sambata/duminica. E zi de odihna pentru ei.

Deci minim dupa ce au schimbat a doua pana, indicat in luna septembrie, dar va las pe voi sa decideti cand incepeti sa-i antrenati! Deci cand organismul e destul de puternic, dupa ce au tratamentele facute la timp, incepeti treptat de la distanta cea mai mica 5, 10, 15, 2 x 30, 50-60, 100, 150-180, 200 — 300KM. Pana la 60 de km repetati antrenamentele pentru atunci cand nu pleaca rapid de la locul lansarii, nu eliberati imediat porumbeii cum ajungeti la locul lansarii, evitati zilele cu nori josi, ploaie, vant puternic! Sunt bune dar nu acum! Si dece sunt bune? Bricoux antrena porumbeii doar pe vreme urata! Cine a fost Bricoux? Un nene care nu mai lasa si pe altii sa aiba premii, le lua pe toate de hapsan ce era 🙂 … glumesc evident …

Dupa 100 de km, minim un antrenament de 30-50 km intre, in ziua lansarii cand ajung neaparat repaos (deci lasati acele, sputnik, sau ce aveti, ca porumbeii sa nu mai poata iesi), a doua zi de voie, liberi deci fara un program strict. Tratamente preventive si aveti grija sa tineti tricomonoza la distanta! Vitaminizare si aveti grija ca organismul necesita efort! Sfatul meu începand cu 100 de km daca nu si mai devreme sa începeti sa dati electroliti! De ce? Pedalati constant minim 60 de km si o sa-mi spuneti dupa aceea!

Pana la 150-180km nu antrenati cu gramada sau cu alti colegi de club, sunteti la început si sanatatea se mentine greu! Înainte de antrenamentele cu Clubul, tratamente preventive! Tricomonoza, respiratorii, adeno!

Cand veti ajunge la 250-300 km e perfect aveti un lot de porumbei! Poate deveni matca dvs.!

Retineti…e o greseala imensa sa trimiteti la antrenament/concurs un porumbel nerefacut!

Nu va bucurati de constanta porumbeilor înca, la maturitate se schimba lucrurile, “explozia” unui porumbel începe dupa 2-3 ani si e perioada cea mai prolifica 2-3-4 ani, constanta dupa 4 ani, sunt porumbei mai tardivi si ca “sange” si ca structura care ofera multe dupa 4 ani, pana atunci doar astepti!

Evitati excesele si Credeti si in dvs. si in porumbeii dvs.!

 


Adrian

M-am nascut intr-un orasel mic de provincie, e locul unde am descoperit dragostea fata de natura, fata de porumbei, fata de oameni, e locul care m-a fascinat si locul care mi-a daruit cele mai multe bucurii. Cand uit ca sunt mai bine de 20 si ceva de ani de cand lucrez in IT, ascult jazz, sau Blues-rock ... Impartasesc toate aceste bucurii cu cativa Prieteni, nu foarte multi, pentru ca nu sunt atat de darnic, dar nici foarte zgarcit. Obișnuit să privesc doar in alb si negru, nu cred ca deosebesc prea bine nuantele de gri...si cred ... nici nu ma definesc. Cand mai ramane ceva timp, cred eu ca-mi place sa rasfoiesc cate o carte, as prefera istorice...dar nu e musai si nici nu fac o regula din asta. Cand am ceva de spus despre Columbofilie scriu pe www.aspigeons.ro. In rest imi ocup timpul printre servere si script-uri.

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *